Blog, CV maken

Een gat in je CV? Zo ga je ermee om

een gat wordt opgevuld

Er zijn veel redenen te bedenken waarom iemand een periode geen betaald werk heeft gedaan of kunnen doen. Hoe kun je een gat in je cv opvullen? Heb je nog wel kans op een baan? Wat vermeld je wel of juist niet?

Mogelijke redenen voor een gat in je cv

Misschien zat je aan het begin of in het midden van een bloeiende loopbaan en heeft de crisis daar tijdelijk een dikke streep door gezet. Of je hebt te maken gehad met een burn-out en ziekte, of je hebt juist als mantelzorger voor ouders of partner gezorgd. Wellicht heb je ook wel een studie gedaan, of een wereldreis gemaakt, of je volledig ingezet voor je gezin. Deze redenen kunnen erg verschillen in hoe je er zelf op terugkijkt. Wellicht ben je je bewust van hoeveel je in deze periode hebt geleerd. Ben je dat niet, dan is dat het eerste wat ik je aanraad. maar het kan ook zijn dat je er niet zo positief op terugkijkt. Hieronder vind je 5 tips hoe je omgaat met een gat in jouw CV.

5 tips hoe je ermee om kunt gaan

1. Lieg er nooit over. Benadrukken hoeft natuurlijk evenmin
2. Geef een korte maar duidelijke uitleg op je cv
3. Benoem wat je in deze periode aan ervaringen of vaardigheden hebt opgedaan.
4. Kies eventueel voor een vaardigheden cv of geef je werkervaring weer in hele jaartallen.
5. Train jezelf in het geven van een toelichting op deze periode. Zeker als je bang bent om emotioneel te worden als je erover praat.

Lieg er niet over

Zo’n 40 % van de sollicitanten hebben wel een of zelfs meerdere gaten in hun cv. De meeste recruiters zijn hier dan ook wel aan gewend, en willen eigenlijk niets liever dan een duidelijk beeld over jou, ook over wat je hebt gedaan in niet gewerkte periodes. Komen ze erachter dat je onwaarheden vertelt op je cv, dan is je kans direct verkeken.

Duidelijk verhaal

Zorg voor een goede en duidelijk uitleg, je voorkomt er misverstanden en verkeerde aannames door. Elk gat heeft zijn verhaal en juist dat verhaal bepaalt hoe het wordt meegenomen in de beoordeling. Je kunt in deze periode heel waardevolle dingen hebben meegemaakt en  maken deze relevante ervaringen jou geschikt voor de baan.

Ervaringen en vaardigheden

Wat heb je de periode zonder baan wél gedaan? Ook met vrijwilligerswerk, een reis, een studie, het oprichten van een eigen bedrijf, gezinsuitbreiding, een hobby waar je veel energie in steekt, kun je veel hebben geleerd. Wellicht heb je regelmatig dingen georganiseerd voor de buurt, heb je alle beroemde schaakwedstrijden nagespeeld of ben je politiek actief geweest. Deze activiteiten zeggen iets over jouw talenten en voorkeuren. Heb je minder vrolijke dingen meegemaakt? Dan is het soms ingewikkeld voor je om er de juiste woorden voor te vinden. Probeer het toch. Je kunt er op je cv globaal over blijven, geef er desnoods een term aan als ‘herijking’, of periode van ‘bezinning’ en bereid de uitleg goed voor als je op gesprek mag komen.

Vaardigheden benoemen

Vaardigheden of competenties doe je niet alleen op binnen betaald werk. Misschien heb je in de periode zonder werk iets bereikt door veel doorzettingsvermogen te tonen. Of je hebt groepen begeleidt of mensen gecoacht. Of je inlevingsvermogen en flexibiliteit ingezet tijdens een periode van mantelzorg. Heb je jouw vaardigheden nog niet paraat? Doe eens een online test om te ontdekken welke vaardigheden voor jou van toepassing zijn. En gebruik de uitslag voor je cv. Toelichting is erg belangrijk dus bereid per vaardigheid een aantal duidelijke situaties voor, waaruit blijkt dat je die vaardigheid bezit. Let wel op dat je de vaardigheden kiest die je juist nodig hebt voor de beoogde baan.

 

Download lijst met 60 vaardigheden

 

Verbloemen van gaten in je cv

Je kunt beslissen om het gat onzichtbaar te maken door niet te kiezen voor een chronologisch cv maar voor een functioneel cv. Ook kun je kiezen om alleen de jaartallen te noemen en geen maanden. Beide manieren zijn echter pas geloofwaardig als je voldoende werkervaring hebt. Anders roept het alleen maar meer vragen op. Wordt je uitgenodigd op basis van jouw functionele cv? Bereid je er dan op voor dat de recruiter een beeld wil hebben van jouw werkervaring in chronologische volgorde. Met een heldere, concrete en eerlijke uitleg maak je hoe dan ook de meeste kans.

Oefen van tevoren wat je gaat zeggen

Ben je bang dat je emotioneel wordt of weet je niet zo goed wat je moet zeggen over een korte of lange onderbreking in jouw loopbaan? Bereid je dan heel goed voor. Schrijf als voorbereiding je eigen verhaal op, en richt je op alle aspecten die je positief kunt interpreteren. Vat je verhaal voor jezelf samen, inclusief het gedeelte dat je het moeilijkst vindt en spreek het een aantal keer hardop uit. Oefen dit vervolgens met iemand die je vertrouwt.

Tot slot nog een aantal voorbeelden bij een gat in je cv

1. Het volgen van een studie
2. Zorgen voor kleine kinderen
3. Mantelzorger zijn
4. Ziekte of revalidatie
5. Het maken van een grote reis
6. Iets doen wat je altijd al had willen doen
7. Het starten van een eigen bedrijf
8. Tijd tussen twee opdrachten
9. Stage lopen
10. Politieke activiteiten ontplooien
11. Vrijwilligerswerk
12. Sabbatical

Hulp nodig met je CV?

Wanneer je één van onze cv templates download heb je al een cv dat helemaal is gestructureerd, je hoeft het alleen nog maar in te vullen. Mocht je er zelf er niet helemaal uitkomen dan helpen onze ervaren tekstschrijvers je graag met schrijven of herschrijven van je cv. We helpen je dan met het professionaliseren van je curriculum vitae. Hiermee maak je meer kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Marjon Tas

Marjon Tas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *