Blog, CV maken

Hoe schrijf je een functioneel cv?

sfeerafbeelding voor blog functioneel cv

Er zijn twee manieren om een cv op te bouwen: in het meest voorkomende model beschrijf je in chronologische volgorde je werkervaring en opleidingen. Het tweede model wordt minder vaak gebruikt, daarin laat je de volgorde van je werkervaring los, en zet je je competenties centraal.

Een chronologisch cv

In een standaard cv zet je jouw werkervaring en je opleidingen in chronologische volgorde op je cv. Je begint met je meest recente werkervaring en opleiding, en zo ga je steeds verder terug in de tijd. Afhankelijk van de vacature kun je nog een beetje spelen met waar je de meeste aandacht op vestigt.

Een functioneel cv

Voor het maken van een functioneel cv ga je uit van jouw competenties. Deze competenties presenteer je vervolgens zo enthousiast mogelijk in jouw cv. Welke competenties je kiest hangt af van de vacature waarop je reageert. Bij elke vaardigheid of competentie geef je een toelichting waaruit duidelijk blijkt waarom jij hier in uitblinkt. Je kunt hierbij zowel werk- als niet werkgerelateerde voorbeelden geven.

Wanneer kies je voor een functioneel cv?

In de volgende gevallen kun je soms beter kiezen voor een functioneel cv in plaats van voor een chronologisch cv:
• Je bent starter op de arbeidsmarkt
• Je hebt wel werkervaring, maar nog niet in de functie waarop je solliciteert
• Je bent een carrièreswitch aan het maken
• Je hebt een langere periode niet gewerkt
• Je bent een jobhopper of je werkt als freelancer

Onderdelen

Een functioneel cv bestaat uit de volgende onderdelen:
• Persoonsgegevens en eventuele bijlage’s
• De functie die je ambieert / de vacature waarop je reageert
• Opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd, in volgorde van belangrijkheid
• De competenties en (technische) vaardigheden die jou typeren met toelichting
• De resultaten die je hebt behaald. Je belangrijkste mijlpalen, prestaties of publicaties.
• Een overzicht van werkgevers en rollen die je hebt bekleed.

Persoonsgegevens

Hier noem je je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Als het voor de beoogde functie interessant is kun je bijlagen toevoegen. Voor de functie van tekstschrijver zou een artikel dat je hebt geschreven een interessante toevoeging kunnen zijn. Vermeld op je cv de gegevens van de bijlage die je toevoegt.

Functie

Hier noem je de functie waar je op reageert of dat het gaat om een open sollicitatie met de beoogde functie.

Opleidingen

Je kunt hier in chronologische volgorde de door jou gevolgde opleidingen benoemen. Vermeld ook of je een diploma / certificaat hebt behaald.

Competenties

Stel je bent een tekstschrijver en je wilt de competentie “wervende teksten schrijven” centraal stellen. Dan zou je dit op deze manier kunnen doen.

“Ik heb veel affiniteit met het schrijven van wervende teksten. Met plezier verzin ik originele invalshoeken die zorgen dat een product een ervaring wordt voor de lezer: iets wat je kunt voelen, ruiken, of iets wat je doet denken aan een fijne ervaring. Op deze manier creëer ik een intieme sfeer die zich vertaalt in een toename van de verkoop van dit product.”

Je benoemt dus de competentie, je beschrijft concreet wat je ermee doet, en je benoemt vervolgens ook nog een meetbaar resultaat. Zorg voor feitelijke informatie en vermijd holle frasen.

 

Download lijst met 60 vaardigheden

 

Resultaten

Onder het kopje ‘resultaten’ beschrijf je behaalde mijlpalen waar je trots op bent. Ben je misschien op basis van jouw prestaties gevraagd om deel te nemen aan een werkgroep? Heb je een boek geschreven? Of zijn al jouw bijlesleerlingen in één keer geslaagd? Benoem dat hier.

Werkervaring

Onder werkervaring noem je relevante werkzaamheden en werkgevers die jouw competenties ondersteunen. Geef daarbij aan welke rol je had, wie de opdrachtgever was, en licht de werkzaamheden kort toe. Een voorbeeld:

“Ik werkte als tekstschrijver voor het blad ‘de Monitor’. Opdrachtgever: Uitgeverij Spectrum. Wekelijks beschreef ik de uitslagen van enquêtes onder jongeren over politiek gevoelige onderwerpen. Ik maakte cijfers leesbaar en interessant voor een groter publiek.”

Hopelijk heb je met deze informatie voldoende aanknopingspunten om te kiezen welke opbouw van jouw cv voor jou het meest geschikt is. Wil je jouw chronologische cv laten herschrijven naar een functioneel cv? Geef het aan ons aan. Heb je nog niet voldoende zicht op jouw vaardigheden? Overweeg dan eens een online test te doen op bijvoorbeeld 123test.nl.

Marjon Tas

Marjon Tas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *