Blog

In 6 stappen een goed cv maken voor in het onderwijs

lerares geeft les aan studenten

Hoe maak je een leerkracht cv?

Ben je aan het solliciteren voor een baan als docent? Heb je een interessante vacature gevonden voor een droombaan in het onderwijs? Volg hier het stappenplan voor het opstellen van een leerkracht cv voor de functie als docent in het basis- of voortgezet onderwijs. 

Stap 1. Hoe schrijf je een goede profieltekst?

In een profieltekst beschrijf je jezelf. Belangrijk om te melden is je motivatie. Waarom wil je graag voor de klas staan? Welke voldoening haal je eruit? Wat zijn je eerdere (positieve) ervaringen? Meld in de tekst ook wat je sterkste eigenschappen zijn, zo krijgt de lezer een positief en duidelijk beeld van je.

 • Goed met kinderen/jeugd kunnen omgaan
 • Geduldig
 • Verantwoordelijkheids gevoel

Stap 2. Werkervaring in het onderwijs

Wanneer je werkervaring hebt opgedaan als leerkracht in het onderwijs dan is het belangrijk dit te vermelden. Plaats dit in chronologische volgorde, dus  je meest recent werkervaring bovenaan. Vermeld verder de school, functie en welke periode. Heb je nog geen of weinig werkervaring opgedaan? Schrijf dan een vaardigheden cv, hiermee richt je je op je vaardigheden.

Stap 3. Ook je stage is werkervaring

Tijdens je PABO (of andere) opleiding heb je vast en zeker ook stage gelopen. Vermeld dit op je onderwijs cv op ongeveer dezelfde manier als je werkervaring. Dit kan belangrijk zijn wanneer je bijvoorbeeld nog maar weinig werkervaring hebt en je kunt je ervaring bij een onderwijsinstelling tevens als referentie gebruiken.

Stap 4. Je genoten opleidingen

Welke opleiding heb je gevolgd? Vermeld waar je de opleiding hebt gevolgd en wanneer en of je je diploma hebt gehaald. Je hoeft van je opleidingen verder geen lang verhaal te maken. Bovenstaande is voldoende.

Stap 5. Je vaardigheden apart vermelden

Hierboven hebben we al een aantal vaardigheden genoemd die jij tijdens je werkervaring als docent(e) hebt opgendaan. Naast het benoemen van competenties in je profieltekst op je onderwijs cv benoem je ook apart je vaardigheden. Hieronder een volledige lijst met eigenschappen die jij als leerkracht vast herkent:

 • Goed met kinderen/jeugd kunnen omgaan
 • Geduldig
 • Verantwoordelijkheids gevoel
 • Betrouwbaar en integer
 • Kan goed uitleggen
 • Staat positief/optimistisch in het leven
 • Je zorgt dat kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen
 • Je kunt tegen kritiek en gaat daarover in gesprek
 • Laat leerlingen zelf nadenken en onderzoeken
 • Betrokken bij leerlingen
 • Kan goed observeren
 • Je bent flexibel en doet meer dan alleen lesgeven
 • Je hebt mensenkennis
 • Toegankelijk

 

Download lijst met 60 vaardigheden

 

6. Overige vermeldingen

Hierboven staan de standaard en de belangrijkste stappen van een gemiddeld (chronologisch) cv. Stap 1 tot en met 5 is hier dus gericht op een leerkracht cv ook wel een onderwijs cv genoemd. Maar je kunt natuurlijk veel meer op een cv vermelden zoals je hobby’s/interesses, referenties en natuurlijk je persoonlijke gegevens. Tevens is een goede indeling en een keurige cv layout belangrijk, je wilt immers graag opvallen tussen alle andere cv’s. Dit kan ook met een gratis cv sjabloon. Hiermee heb je uiteindelijk een compleet cv en je laat zien dat je ook op details let. Nu nog even geduld hebben voor een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en daarna eindelijk aan de slag als leerkracht of een andere functie binnen het onderwijs.

Interessante links voor solliciteren in het onderwijs:
Solliciteren in het onderwijs
Onderwijs vacatures

Optimaliseer je cv

Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je cv door één van onze tekstschrijvers herschrijven, wij weten als geen ander hoe je teksten schrijft.

Xander Remijnse

Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.
Xander Remijnse

About Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *