Blog, Sollicitatie tips, Sollicitatiebrief schrijven

Dit is hoe je een open sollicitatiebrief schrijft

open sollicitatiebrief schrijven met pen

Een open sollicitatiebrief schrijven? Het is bekend dat ongeveer 20% van de sollicitaties vervuld worden door open sollicitaties. Met een open sollicitatie laat je direct zien dat je creatief, enthousiast en vindingrijk bent. En dat zijn natuurlijk mooie eigenschappen waarnaar een werkgever op zoek is. Een ander voordeel is dat de concurrentie veel minder is en de kans dat jij wordt uitgenodigd veel groter is.

Het verschil tussen vacature gerichte sollicitatie en een open sollicitatie

Veel zaken bij het maken van een motivatiebrief zijn bij een reguliere sollicitatie hetzelfde als bij een open sollicitatie. Je laat zien wat je kan (vaardigheden), je meldt je motivatie en geeft aan wat je ambities zijn.

Het grote verschil is dat je je bij een open sollicitatiebrief  niet richt op een vacature. Je schrijft helemaal vanuit jezelf. Het positieve ervan is dat je hierin heel goed kunt laten zien hoe creatief en enthousiast jij bent. Want een sollicitatiebrief schrijven helemaal vanuit je zelf vergt een hoop creativiteit.

Hoe schrijf ik een open sollicitatiebrief?

De voorbereiding

Het kost natuurlijk veel tijd om een open sollicitatiebrief te schrijven. Het zou zonde zijn als je dit allemaal voor niets doet. Het is daarom van belang dat je van te voren wat onderzoek doet. Je kunt daarom de volgende stappen nemen als voorbereiding:

 • Check in je netwerk of iemand het bedrijf goed kent
 • Bel eventueel het bedrijf op of het zin heeft een open sollicitatiebrief te sturen
 • Kijk op Linkedin of je meer informatie kunt vinden over het bedrijf en de functie
 • Check eventueel ook andere social media platforms voor je sollicitatie
 • Zoek naar jaarverslagen van het bedrijf zodat je meer inzichten verkrijgt

Het uitwerken van de voorbereiding

Het is belangrijk om bij een open sollicitatiebrief extra enthousiast te zijn. Er is immers geen vacature, dus in principe ook geen reden voor het bedrijf iemand aan te nemen. Zorg dus dat zij wel een reden hebben door je motivatie en enthousiasme te laten zien. Dit begint al met een goede openingszin op je sollicitatiebrief.

Dit kun je doen door jezelf een aantal vragen te stellen:

 • Wat kun jij betekenen voor het bedrijf?
 • Wat maakt je een goede kandidaat?
 • Waarom jij nou precies bij dit bedrijf solliciteert?
 • Waar ligt je kracht?

Laat ook weten dat je graag op gesprek wilt komen. Het liefst op korte termijn. Je kunt natuurlijk ook later nog bellen. Dit kun je een week na het versturen van de brief doen. Je brengt je hiermee nogmaals onder de aandacht. Daarmee laat je ook weer zien dat je enthousiast bent en dat je graag onderdeel wilt zijn van het bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een open sollicitatie?

 • Je bent niet één van de vele. Je heb niet of nauwelijks concurrentie
 • Je kunt meer uit jezelf schrijven. Dit kan goed uitpakken (persoonlijker en enthousiaster)
 • Je kiest bewust voor de organisatie. Dat blijkt wel, want ze hebben geen vacature open staan
 • Je laat zien dat je lef hebt

Het curriculum vitae

De regel blijft; “het cv is belangrijker dan de brief”. (tip) Stuur je cv tegelijk met je open sollicitatiebrief. Ze willen immers graag zien met wie ze te maken hebben.

De gids voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Er is niks moeilijker dan schrijven van een goede sollicitatiebrief. Of het nu een open sollicitatiebrief of een vacature gerichte sollicitatiebrief is. In hoofdlijnen blijft het hetzelfde. Verdiep je dus eerst hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft en vraag eventueel hulp van iemand met meer ervaring in het schrijven van sollicitatiebrieven.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *