Blog, CV maken

Hoe je een perfect cv maakt in 7 stappen

grafische afbeelding over succesvolle cv

Je bent druk met je sollicitaties bezig maar je hebt nog geen cv? Of je hebt wel een cv maar deze is flink aan vernieuwing toe? Ontdek hoe je een perfect cv maakt in slechts 7 stappen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Na het lezen van deze blog heb je een concreet stappenplan en kun je helemaal zelf gratis een cv maken in Word zonder kosten.

De ultieme proef: in 7 stappen een perfect cv maken

Hoe maak je een cv? In deze blog behandel ik stap voor stap hoe je een curriculum vitae zorgvuldig in elkaar zet.

Stap 1: Kies een tekstverwerkingsprogramma waar je mee bekend bent

Allereerst heb je een goed tekstverwerkingsprogramma nodig om je cv te maken. Het is duidelijk dat Microsoft Word bij de meeste mensen de bekendste is. Voor de degene die naar een alternatief zoeken hebben we een aantal programma’s op een rij gezet:

 • Microsoft Word
 • Open Office
 • Google docs
 • Wordpad
 • Abiword

Stap 2: Maak een opvallende layout met een duidelijke structuur

Een opvallende cv layout

Bedenk welk design het best bij je profiel en functie/vacature past, maar overdrijf niet, het gaat uiteindelijk om de inhoud van je cv. Eenvoudige stappen om kleur te geven aan je cv zijn:

 • Kies iconen voor je persoonlijke gegevens, zo ga je ook efficiënter om met de ruimte die je hebt.
 • Maak scorebalken voor je vaardigheden in je tekstverwerkingsprogramma of gebruik hiervoor Adobe Photoshop.
 • Gebruik een achtergrond kleur voor de subtitels
 • Laat door een professionele fotograaf een profielfoto van je maken

Heb je moeite met het maken van een opvallende layout? En wil je zonder kosten een goed cv maken? Je kunt bij ons een gratis  cv template in word downloaden en deze eenvoudig invullen.

De indeling van je cv

Recruiters doen er gemiddeld 6 á 7 seconden over om je cv te scannen. Zorg dus dat de belangrijkste zaken zoals je competenties, jouw naam, profieltekst en werkervaring boven de vouw staan. Gebruik kopjes met dik gedrukte letters zodat de lezer jouw duidelijke indeling op je cv snel kan volgen.

Download hier cv voorbeelden en bewerk eenvoudig in MS Word

Stap 3: Zorg voor een goede profielfoto op je cv

Één van de dingen waarmee je je onderscheidt is een heldere profielfoto op je cv. En daar bedoel ik geen vakantiekiekje mee… Hoe kom je dan aan een goede profielfoto? Laat door een professionele fotograaf meerdere foto’s van je maken en selecteer. Daarmee maak je echt het verschil! Wil je toch zelf je foto voor je cv maken? Hieronder enkele tips.

 • Zorg voor een rustige achtergrond
 • Trek geschikte kleding aan
 • Zorg voor een goede belichting
 • Bewerk eventueel je foto in een programma
 • Snij je foto bij

Stap 4: Kies een duidelijke lettertype

Denk niet te moeilijk over de keuze van het lettertype. Er is maar één ding echt belangrijk en dat is dat de lezer er makkelijk doorheen kan lezen. Kies voor je cv dus een duidelijke lettertype.

Download een font bij Google fonts of bekijk hier het overzicht van nog veel meer lettertypes. In het voorbeeld zie hoe je een font installeert op je computer.

Voorbeeld windowscomputer
Voorbeeld letterype installeren op windowscomputer

Voorbeeld Mac OS X:
Voorbeeld font installeren op een apple computer

Stap 5: De inhoud van je curriculum vitae

Persoonlijk profiel

Je profieltekst, een niet te missen kans om indruk te maken op de lezer!  Al eerder hebben we in een blog uitgebreid over de persoonlijk profiel op je cv geschreven. Hier zetten we nog de belangrijkste punten op een rijtje.

 • Schrijf een kort en krachtig profieltekst over jezelf.
 • Bedenk welke vaardigheden van jou belangrijk zijn voor de functie
 • Ook je prestaties uit eerdere werkervaring kun je hier kwijt

Voorbeeld: “Tijdens mijn periode als salesmanager heb ik het aantal sales binnen 1 jaar met 25% verhoogd”.

 • Schrijf in ik vorm, dat maakt het persoonlijker
 • Richt je persoonlijk profiel op een functie of vacature (wees origineel)

Vaardigheden op je cv

Voor een werkgever of recruiter een belangrijk onderdeel op je cv. Want deze wil immers graag weten welke vaardigheden jij bezit die voor de functie belangrijk zijn. Een aantal voorbeelden van vaardigheden:

 • Communicatief sterk
 • Kan goed leiding geven
 • Oplossingsgericht
 • Resultaatgericht
 • Leergierig
 • Doorzetter
 • Betrouwbaar

 

Download lijst met 60 vaardigheden

 

Werkervaring en opleidingen

In een standaard cv zet je je werkervaring en opleidingen in chronologische volgorde. Noem bij je werkervaring je functie, bedrijf en de periode dat je er gewerkt hebt. Bij opleiding wordt dat het opleidingsinstituut, periode en studierichting. Ook relevante cursussen kun je hier kwijt.

Bedenk goed wat je verder nog in je cv zet

De inhoud van je cv is nog niet volledig, maar het belangrijkste staat er nu wel in. Maar wat kun je nog meer vermelden? Naast bovengenoemde kun je nog je hobby’s, referenties en talenkennis erbij zetten.

Stap 6: Check je cv op spelfouten (meer dan één keer!)

Wat is nou een grotere afknapper dan een cv vol met spelfouten? Juist! Die is er niet. Wil je echt serieus genomen worden dan maak je een cv zonder spel- en typefouten. Check je cv meerdere keren en laat het ook door iemand anders lezen.

Stap 7: Je bestand opslaan en versturen

Bijna een perfect cv! Nu alleen nog maar opslaan en versturen. Hoe doe je dat? Sla allereerst je cv op als pdf. Geef je bestand vervolgens een goede naam. Zet hier bijvoorbeeld je naam,  functie en de datum in, bijvoorbeeld: pieter-manager-13-01-2018.pdf. Waarom zou je dat zo doen? Dit doe je omdat het netter staat en de lezer  je cv makkelijker terug kan vinden.

Slotwoord:

Je weet nu hoe je een goed cv maakt. Verstuur je curriculum vitae inclusief sollicitatiebrief en wacht geduldig op een reactie. De tijd dat je moet wachten is vaak afhankelijk van organisatie en het aantal sollicitanten op de vacature.

Maar gelukkig weet jij nu goed hoe je een cv maakt en heb je daardoor genoeg tijd over voor andere belangrijke zaken!

CV laten herschrijven?

Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je cv door één van onze tekstschrijvers herschrijven, wij weten als geen ander hoe je teksten schrijft.

Xander Remijnse

Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.
Xander Remijnse
author-avatar

About Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.

Related Posts

One thought on “Hoe je een perfect cv maakt in 7 stappen

 1. Christel schreef:

  Dank! Het installeren van het lettertype had ik nog niet onder de knie, nu wel! Stap7 ook handig! Nog niet bij stil gestaan!

  Groetjes,
  Christel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *