Blog, CV maken

Persoonlijk profiel op je cv, laat zien wie je bent

Persoonlijk profiel schrijven op je cv

Update 01-04-2020

Waarom een persoonlijk profiel schrijven?

Een persoonlijk profieltekst op je cv schetst een duidelijk beeld van jou, zie het als een korte introductietekst. Je laat hier zien wie je bent door door iets over jezelf te schrijven, zoals je motivatie, vaardigheden en je werkervaring. Stel je zelf op een positieve manier voor en wees vooral persoonlijk.

Hieronder 8 belangrijke stappen voor het schrijven van een goed persoonlijk profiel op je cv.

Stap 1. Houd je persoonlijk profiel kort

Maak een keuze wat je in je persoonlijk profiel van je cv zet. Stel jezelf daarom een aantal vragen: Waar ben ik goed in? Wie ben ik? Wat kan ik betekenen? Wat neem ik mee uit eerdere ervaringen? Waarom ben ik goed voor deze functie?

Stap 2. Houd je profieltekst persoonlijk

Zorg dat de lezer rechtstreeks kennis met je maakt door je profiel in ik vorm te schrijven, dat maakt het persoonlijker. En het maakt lekker leesbaar door volle zinnen te schrijven (niet te lang). Dus geen opsommingen van vaardigheden.

Voorbeelden van een goede persoonlijk profiel tekst

Voorbeeld 1

“Mijn naam is Jan Jansen. Ik ben een oplossingsgerichte leidinggever met een goed gevoel voor menselijke verhoudingen. Ik ben in staat om snel te schakelen tussen een rol in een managementteam en een rol als leidinggevende in de uitvoering. “

Voorbeeld 2

“Bij mij is het glas altijd halfvol. Als leidinggevend weet ik altijd mijn team te motiveren. Daarmee weet ik mijn teamleden vaak in hun kracht te zetten, waarmee we samen meer successen weten te behalen.”

Voorbeeld 3:

Mijn naam is Jan Jansen. Als ervaren salesman houd ik van nieuwe uitdagingen. Ik ben gespecialiseerd in het verkopen schoonmaak artikelen. Ik ben een  gedreven en betrokken accountmanager die zijn klanten op de eerste plek zet.

Stap 3. Noem je vaardigheden in je persoonlijk profiel

Door je vaardigheden in je profieltekst te benoemen laat je zien waarom jij geschikt bent voor de functie. Dus zorg dat jij duidelijk hebt welke vaardigheden je door de jaren heen verkregen hebt en welke bij de functie van de vacature past. Heb je die nog niet op een rijtje? Doe dan een competentietest.

 

Download lijst met 60 vaardigheden

 

Stap 4. Richt je op een specifieke functie/vacature

Zorg dat je cv origineel is en blijft. Gebruik dus niet bij iedere sollicitatie dezelfde profieltekst. Richt je op de vacature en/of functie en laat zien dat je er moeite voor hebt gedaan.

Een voorbeeld …

Als product manager weet ik een team te enthousiasmeren en  hoe je spoedprojecten naar een goed resultaat kunt leiden.

Hier richt je je duidelijk op de functie als product manager en geef je ook aan met “spoedprojecten” dat het om de betreffende vacature gaat.

Stap 5. Maak het niet te ingewikkeld

Laat ingewikkelde vaktermen buitenschot, de lezer wil er immers vlot doorheen kunnen lezen. Andere belangrijk factoren om het goed leesbaar te houden zijn:

  • schrijf korte zinnen
  • gebruik een goed leesbaar lettertype, bijvoorbeeld: arial, open sans of calibri
  • gebruik normale lettergrootte
  • duidelijk kleurgebruik van de letters (in goed contrast met de achtergrondkleur van je cv)

Stap 6. Schets een realistisch profiel van jezelf

Wees eerlijk over jezelf. Je wilt natuurlijk jezelf verkopen, maar zorg ook dat het klopt en relevant is.  Overdrijf niet teveel, dat maakt je alleen maar ongeloofwaardig. Ben je ergens niet goed in? Meld het dan niet op je cv, je kunt immers niet overal goed in zijn.

Hoe zorg je dat je wel geloofwaardig overkomt? Je kunt je vaardigheid  refereren aan een eerdere functie, actie of resultaat. Je heb hier al bewezen dat je je vaardigheden op een positieve manier in de praktijk hebt toegepast. Dit kun je doen met de zogenoemde STARR Methode.

Stap 7. Check je cv vaker dan één keer op spel- en type fouten

Één van de grootste fouten die je kunt maken zijn spel- en type fouten. Je wilt immers serieus genomen worden en een uitnodiging krijgen voor een sollicitatie gesprek. Check meerdere keren je profieltekst (spellingscontrole Word) en/of laat het ook door iemand anders nakijken.

Stap 8. Zorg dat je profieltekst gelezen wordt

Laat zien wie je bent! Met je persoonlijk profiel stel je jezelf voor. Zorg dus dat je cv profiel opvalt door het bovenaan te zetten, zo maakt de lezer direct kennis met jou alsof je tegenover hem zit tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg ook dat je profielfoto in de buurt van je personalia staat.

Tot slot

Het is heel begrijpelijk dat iedereen z’n eigen schrijfstijl heeft en dat is prima. Het maakt je profieltekst juist persoonlijker. Dus verander je schrijfstijl niet teveel maar probeer dit goed te combineren met bovenstaande stappen. Je zult dan ongetwijfeld de interesse wekken van je eventuele nieuwe werkgever wat hopelijk leidt tot een succesvol sollicitatiegesprek.

Optimaliseer je cv

Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je cv herschrijven, wij weten als geen ander hoe je teksten schrijft.

Xander Remijnse

Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.
Xander Remijnse
author-avatar

About Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *