Blog, CV maken, CV onderdelen

Persoonlijk profiel op je cv, laat zien wie je bent

Afbeedling met persoonlijk profiel op cv

Update 29-01-2021

Waarom een persoonlijk profiel op je cv?

Een persoonlijk profieltekst op je cv schetst een duidelijk beeld van jou, zie het als een korte introductietekst. Je laat hier zien wie je bent door iets over jezelf te schrijven, zoals je motivatie, vaardigheden en je werkervaring. Stel je zelf op een positieve manier voor en wees vooral persoonlijk. Hieronder 8 belangrijke stappen voor het schrijven van een goed persoonlijk profiel op je cv.

Stap 1. Houd je persoonlijk profieltekst kort

Maak een keuze wat je in je persoonlijk profiel van je cv zet. Hiermee hou je je profiektekst kort en krachtig en wordt het eerder door je recruiter gelezen. Stel jezelf daarom een aantal vragen:

 • Wie ben ik?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat kan ik voor uw bedrijf betekenen?
 • Wat neem ik mee uit eerdere ervaringen?
 • Waarom ben ik goed voor deze functie?
 • Wat zijn mijn ambities?

 

Stap 2. Hoe schrijf je een goede profielschets voor je cv?

Zorg dat de lezer rechtstreeks kennis met je maakt door je profiel in ik vorm te schrijven, dat maakt het persoonlijker. En het maakt lekker leesbaar door volle zinnen te schrijven (niet te lang). Dus geen opsommingen van vaardigheden.

Voorbeelden van een goede persoonlijk profielschets

Omdat het niet voor iedereen eenvoudig is een goede profielschets te schrijven hebben we onderstaand een aantal voorbeelden voor je geschreven.

Profielschets cv voorbeeld 1

“Mijn naam is Jan Jansen. Ik ben een oplossingsgerichte leidinggever met een goed gevoel voor menselijke verhoudingen. Ik ben in staat om snel te schakelen tussen een rol in een managementteam en een rol als leidinggevende in de uitvoering. “

Profielschets cv voorbeeld 2

“Bij mij is het glas altijd halfvol. Als leidinggevend weet ik altijd mijn team te motiveren. Daarmee weet ik mijn teamleden vaak in hun kracht te zetten, waarmee we samen meer successen weten te behalen.”

Profielschets cv voorbeeld 3

Mijn naam is Jan Jansen. Als ervaren salesman houd ik van nieuwe uitdagingen. Ik ben gespecialiseerd in het verkopen schoonmaak artikelen. Ik ben een  gedreven en betrokken accountmanager die zijn klanten op de eerste plek zet.

 

Laat je cv door ons optimaliseren

Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je cv herschrijven, onze tekstschrijver weet als geen ander hoe je teksten schrijft!

Stap 3. Noem je vaardigheden in je persoonlijk profiel

Door je vaardigheden in je profieltekst te benoemen laat je zien waarom jij geschikt bent voor de functie. Dus zorg dat jij duidelijk hebt welke vaardigheden je door de jaren heen verkregen hebt en welke bij de functie van de vacature past. Heb je die nog niet op een rijtje? Doe dan een competentietest.

Download lijst met 60 vaardigheden

Stap 4. Richt je op een specifieke functie/vacature

Zorg dat je cv origineel is en blijft. Gebruik dus niet bij iedere sollicitatie dezelfde profieltekst. Richt je op de vacature en/of functie en laat zien dat je er moeite voor hebt gedaan.

Profielschets voorbeeld gericht op de functie

Teksten schrijven niet je ding? En vraag je je af hoe je gericht op een functie schrijft? Geen punt, hieronder een voorbeeld voor een functie gerichte profieltekst, met uitleg.

Functie gericht profielschets voorbeeld 1

Mijn naam is Pieter Clerx. Als sales manager weet ik een team te enthousiasmeren en  hoe je spoedprojecten naar een goed resultaat kunt leiden.

Functie gericht profielschets voorbeeld 2

Mijn naam is Pieter Clerx. Ik heb een positieve houding en een uitstekend inlevingsvermogen die ik  in mijn de fucntie van sales manager goed weet te gebruiken. Hiermee weet ik ook mijn teamleden in hun kracht te zetten, zo zullen we samen meer successen halen.

In bovenstaande voorbeelden richt je je duidelijk op de functie als sales manager en geef je in voorbeeld 1  aan met “spoedprojecten” dat het om de betreffende vacature gaat.

Stap 5. Maak het niet te ingewikkeld

Maak je persoonlijk profielschets niet te ingewikkeld. Laat dus moeilijke vaktermen buitenschot, de lezer wil er immers vlot doorheen kunnen lezen. Andere belangrijk factoren om het goed leesbaar te houden zijn:

vrouw kauwt op potlood bij het schrijven van haar persoonlijk profiel

6 tips hoe je een aantrekkelijke profieltekst voor je cv schrijft

 1. schrijf korte en goed leesbare zinnen
 2. wees niet te bescheiden over je vaardigheden, je mag best een beetje opscheppen
 3. gebruik geen ingewikkelde vaktermen in je profieltekst, maak het vlot leesbaar
 4. gebruik een goed leesbaar lettertype, bijvoorbeeld: arial, open sans of calibri
 5. gebruik een normale lettergrootte, dit kan bij verschillende lettertypes anders zijn. Maar 11px of 12px is vaak wel oké
 6. duidelijk kleurgebruik van de letters (in goed contrast met de achtergrondkleur van je curriculum vita)

Stap 6. Schets een realistisch profiel van jezelf

Natuurlijk wil je in je profieltekst het allerbeste van je laten zien. Maar blijf wel voldoende bij jezelf.

Liegen op je cv is not done!

Twijfel je over je vaardigheden? Gat in je cv? Blijf eerlijk over jezelf. Je wilt  jezelf verkopen, maar zorg ook dat het klopt en relevant is.  Overdrijf niet teveel, dat maakt je alleen maar ongeloofwaardig. Ben je ergens niet goed in? Meld het dan niet op je cv, je kunt immers niet overal goed in zijn.

Zorg dat je profieltekst geloofwaardig overkomt

Hoe zorg je dat je wel geloofwaardig overkomt? Je kunt je vaardigheid  refereren aan een eerdere functie, actie of resultaat. Je heb hier al bewezen dat je je vaardigheden op een positieve manier in de praktijk hebt toegepast.

Stap 7. Check je profieltekst vaker dan één keer op spel- en type fouten

Één van de grootste fouten die je kunt maken in je profieltekst van je cv zijn spel- en type fouten. Je wilt immers serieus genomen worden en een uitnodiging krijgen voor een sollicitatie gesprek. Check meerdere keren je profieltekst (spellingscontrole Word) en/of laat het ook door iemand anders nakijken.

Stap 8. Zorg dat je profieltekst gelezen wordt

Laat zien wie je bent! Met je persoonlijk profiel stel je jezelf voor. Zorg dus dat je cv profiel opvalt door het bovenaan te zetten, zo maakt de lezer direct kennis met jou alsof je tegenover hem zit tijdens een sollicitatiegesprek.

Voorbeeld van een profieltekst bovenaan  je curriculum vitae

Presentatie cv template career pagina 1

Tot slot: originaliteit

Het is heel begrijpelijk dat iedereen z’n eigen schrijfstijl heeft en dat is prima. Het maakt je profieltekst juist persoonlijker. Dus verander je schrijfstijl niet teveel maar probeer dit goed te combineren met bovenstaande stappen. Je zult dan ongetwijfeld de interesse wekken van je eventuele nieuwe werkgever wat hopelijk leidt tot een succesvol sollicitatiegesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *