Blog, Sollicitatiebrief schrijven

18 perfecte openingszinnen voor je sollicitatiebrief

Jonge vrouw schrijft goede openingszinnen voor haar sollcitatiebrief

Waarom is een sterke inleiding van je sollicitatiebrief zo belangrijk? De belangrijkste reden om een goede openingszin voor je sollicitatiebrief te schrijven is dat je er direct de aandacht van de lezer mee trekt. Dit zorgt ervoor dat de kans groter is dat er verder wordt gelezen.

Maar hoe schrijf je nu een pakkende introductie van je sollicitatiebrief? Bedenk maar eens hoe jij je zou voorstellen bij een sollicitatiegesprek, je wilt er het beste van jezelf laten zien. Zo werkt het ook met het schrijven van je sollicitatiebrief.

Voorbeelden van sterke openingszinnen voor je sollicitatiebrief

Er zijn verschillende bronnen waarmee een vacature wordt gevonden. En verschillende redenen waarom je op een bepaalde vacature reageert. Daarom hier een lijst met diverse verfrissende openingszinnen.

Openingszinnen met bron vermelding

1. “Via Linkedin kwam ik de vacature tegen voor Marketing Manager. Gezien mijn eerdere werkervaring is deze functie mij op het lijf geschreven. “

2. “Bij het zoeken van een baan waarbij ik nieuwe uitdagingen zoek, kwam ik op Monsterboard deze interessante vacature tegen en besloot ik meteen te reageren. “

3. “Na het zien van uw advertentie in de Volkskrant voor de functie PR-adviseur besloot ik direct te reageren op deze interessante baan.”

4. “Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging stuitte ik in de Volkskrant op deze vacature en hoefde ik niet lang na te denken om te reageren .”

Openingszinnen voor een interne vacature

5. “Mijn collega Jan Jansen adviseerde mij te reageren op de vacature commercieel medewerker binnendienst. Na het verdiepen in de vacature weet ik zeker dat ik de geschikte kandidaat ben.  Graag vertel ik u verder waarom.”

6. “Een collega wees me op de vacature commercieel medewerker binnendienst. Door mijn werkervaring als commercieel medewerker buitendienst en omdat ik het bedrijf goed ken ben ik er van overtuigd dat ik de geschikte kandidaat ben voor deze functie.”

Openingszinnen waarin jij refereert naar je ervaringen en prestaties

7. “Eerder tijdens m’n baan als callcenter medewerker waarbij ik veel klachten heb afgehandeld, heb ik veel geduld kunnen opbrengen zodat we altijd tot een oplossing kwamen. Ik ben ervan overtuigd dat ik met deze ervaring de geschikte kandidaat ben voor de vacature Front Office Medewerker.”

8. “Tijdens mijn periode als Sales Manager bij (naam bedrijf) heb ik het aantal sales binnen 3 jaar met 50% verhoogd. Ik ben ervan overtuigd dat ik bij (naam bedrijf nieuwe werkgever) hetzelfde resultaat binnen een nog kortere termijn haal.”

Creatieve openingszinnen

9. “Nadat ik laatst zelf mijn accu, remblokken en mijn banden van de auto verving, besefte ik dat ik weer dolgraag aan de slag wil als automonteur.”

10. “Nadat ik laatst een groep schoolkinderen zag oversteken besefte ik dat ik weer dolgraag voor de klas wil staan.”

11. “Kort geleden bij een bezoek van mijn nieuwe schoonfamilie heb ik een heerlijke 6 gangen diner bereidt. Tijdens deze happening begon het weer bij me te kriebelen. Daarom reageer ik nu met veel enthousiasme op de functie Zelfstandig Werkende Kok.”

12. “Het is mij nog niet eerder overkomen dat een vacature zo goed bij mij past als deze. Ik ben daarom direct met veel enthousiasme deze brief gaan schrijven.”

Openingszinnen na telefonisch contact

13. “Na ons prettig telefoongesprek ben ik met veel enthousiasme begonnen met schrijven van deze sollicitatiebrief.”

14. “Nadat u tijdens ons telefoongesprek meer vertelde over de inhoud van de functie PR Manager, wist ik direct dat deze baan me op het lijf geschreven is. In deze brief vertel ik u waarom.”

Vragende openingszinnen

15. “Heeft u ook zo genoten van Max Verstappen gisteren? Na deze briljante race kreeg ik weer de kriebels om aan auto’s te sleutelen. Vandaar dat ik reageer op uw vacature.”

Openingszin van freelancer/ondernemer naar vaste baan

16. “Na jaren een bedrijf te hebben geleidt vond ik het tijd worden om weer op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Al snel kwam ik uw vacature voor de functie als Sales Manager tegen.”

Humoristische openingszinnen

17. “Na het lezen van uw vacature werd ik voor het eerst getriggerd om goed na te denken over een sterke openingszin.”

18. “Elke keer als ik boodschappen ga doen, denk ik als eerste aan Albert Heijn. Het zou fantastisch zijn om nu ook voor Ahold te werken.”

Tot slot: een aantal tips om zelf sterke openingszinnen te bedenken

Misschien pas niet iedere openingszin helemaal perfect bij jou. Daarom delen we nog een aantal tips zodat jij zelf aansprekende openingszinnen kunt maken.

  • Probeer op een originele manier duidelijk te maken waarom jij voor deze baan kiest.
  • Refereer naar de bron van je vacature, bijvoorbeeld een vacature site
  • Stel een vraag, dit maakt de lezer nieuwsgierig.
  • Laat zien dat je enthousiast bent, overdrijven mag best een beetje.
  • Benoem een belangrijke vaardigheid van jou, die hoort bij de functie.
  • Schrijf over je laatste prestaties.
  • Denk niet TE moeilijk.

Sollicitatiebrief laten schrijven?

Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je sollicitatiebrief door één van onze professionals schrijven, zodat jij uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Xander Remijnse

Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.
Xander Remijnse

About Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *