Blog, Motivatiebrief schrijven

Stappenplan: Succesvolle motivatiebrief schrijven

Wat is een motivatiebrief en waarom schrijf je deze brief?

Voordat je begint met het schrijven van een goede motivatiebrief, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief. Het verschil ligt letterlijk in de woorden: in een motivatiebrief beschrijf je jouw motivatie en in een sollicitatiebrief onderbouw je je werkervaring, opleiding(en), vaardigheden en kennis en beschrijf je wat deze informatie bijdraagt aan jouw bekwaamheid voor de functie.

In motivatiebrieven ligt de focus meer op jouw motivatie en wat jou drijft om te solliciteren op de openstaande vacature. Een handige tip is om je motivatiebrief vanuit je persoonlijke drijfveren te schrijven en voor jezelf enkele ‘waarom’-vragen te stellen, zoals:
Waarom schrijf je deze brief?
Waarom spreekt deze functie je aan?
Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
Waarom ben jij de juiste kandidaat voor deze functie?

Schrijf deze vragen eerst uit voordat je begint met het schrijven van de motivatiebrief. Je hebt namelijk eerst de benodigde informatie nodig voordat je een sterke en inhoudelijk volledige brief kunt schrijven.

Motivatiebrief schrijven

Hoe je opvalt met een motivatiebrief

Je droomjob komt voorbij op een vacaturesite waardoor jij je carrière echt een boost kunt geven. Je checkt je cv en motivatiebrief en komt tot de conclusie dat je brief verouderd is. Maar deze functie is helemaal iets voor jou en je bent meer gemotiveerd dan ooit om de job te krijgen. Daarom moet je een ijzersterke motivatie schrijven, want je bent waarschijnlijk niet de enige kandidaat. Op populaire en veelgevraagde functies is het nog belangrijker om op te vallen, bekijk daarom de onderstaande algemene tips.

Algemene Tips om succesvol te solliciteren

Personalisatie: Een van de belangrijkste aspecten van een goede motivatiebrief is personalisatie. Je moet de brief afstemmen op de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Dit betekent dat je de tijd moet nemen om de vacature goed te lezen en onderzoek te doen naar het bedrijf, zodat je de juiste informatie kunt opnemen in je brief.

Structuur: Een goede motivatiebrief heeft een duidelijke structuur, waarin elk van de hierboven genoemde stappen is opgenomen. Dit maakt het voor de lezer gemakkelijker om de brief te volgen en zorgt ervoor dat je boodschap overtuigender overkomt.

Beknopte en heldere taal: Houd je motivatiebrief kort en bondig. Het moet niet langer zijn dan één pagina. Gebruik heldere en beknopte taal, vermijd jargon en zorg ervoor dat je boodschap gemakkelijk te begrijpen is.

Controleer op fouten: Controleer je motivatiebrief op spelling- en grammaticafouten. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is nog steeds een veelvoorkomende fout die sollicitanten maken. Vraag ook iemand anders om je brief te lezen en feedback te geven voordat je deze verstuurt.

Wees authentiek: Tot slot is het belangrijk om jezelf te blijven in je motivatiebrief. Wees authentiek en beschrijf op een oprechte manier waarom je gemotiveerd bent om te solliciteren op deze functie en bij dit bedrijf. Laat je persoonlijkheid en enthousiasme voor de functie doorschijnen. Dit zal je helpen om op te vallen bij de recruiter of werkgever

Stappenplan: in 4 stappen je motivatiebrief schrijven

Stap 1: Verras met een sterke opening

Laat jouw brief opvallen door een intrigerend verhaal of een interessant feit te delen dat perfect aansluit bij het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert. Zorg ervoor dat je de aandacht van de lezer grijpt en nieuwsgierig maakt naar wat er nog komen gaat.

Stap 2: Beschrijf je motivatie

Vertel waarom jij zo enthousiast bent over deze functie en het bedrijf waarbij je solliciteert. Laat zien wat jou zo aantrekt aan de organisatie en waarom je deze kans niet wilt missen. Zo maak je duidelijk dat jij de perfecte match bent!

Stap 3: Toon relevantie

Nu is het tijd om jouw vaardigheden, werkervaring en kwalificaties te laten zien die perfect passen bij deze functie. Beschrijf jouw sterke punten en illustreer deze met concrete voorbeelden uit jouw verleden. Zo toon je aan dat jij de vaardigheden hebt die nodig zijn om deze baan te rocken.

Stap 4: Sluit af met een sterke conclusie

In de laatste alinea is het jouw moment om te schitteren en af te sluiten op een unieke manier. Laat zien waarom jij de perfecte match bent voor deze functie en dat jullie goed bij elkaar passen. Sluit je brief af met een krachtige slotzin zoals alleen jij dat kunt. Geef aan dat graag het gesprek wilt aangaan over de functie en dan ga jij zeker een onvergetelijke indruk achterlaten.

Motivatiebrief - Motivatie tips - motivatie laten schrijven - cv helpdesk

Tot slot

Op zoek naar inspiratie voor het schrijven van een motivatiebrief? Bekijk dan onze blog waarin we enkele voorbeeld motivatiebrieven hebben geschreven. Ook geven we in deze blog concrete voorbeelden van hoe je een goede motivatiebrief kunt schrijven, inclusief diverse tips voor een nog sterkere brief. Neem zeker een kijkje als jij op zoek bent naar handvatten om je motivatiebrief te perfectioneren.

 

Als jij op zoek bent naar een manier om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten en een sterke indruk achter te laten bij werkgevers, dan is het laten herschrijven van je motivatiebrief door een professional de perfecte oplossing voor jou! Wij staan klaar om jou te helpen bij het schrijven van een krachtige en overtuigende motivatiebrief, die jouw vaardigheden en persoonlijkheid op een unieke manier presenteert en de aandacht trekt van recruiters. Door onze expertise en ervaring in het schrijven van effectieve motivatiebrieven, kunnen wij jou helpen om de beste versie van jezelf te presenteren en je kansen op die droombaan te vergroten. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons jou helpen om je carrièredoelen te bereiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *