Het curriculum vitae, de eerste kennismaking

Je curriculum vitae (cv) is het eerste waar je nieuwe werkgever je op beoordeeld (pitch)  en het is daarom belangrijk dat je je cv met veel aandacht opstelt. De beslissing om je uit te nodigen voor een gesprek hangt daarom dus voor een groot deel af van je cv. Het is dus van groot belang om je aan een aantal richtlijnen te houden bij het opstellen van je cv. Daarom is een cv voorbeeld soms nodig voordat je de indeling maakt.

Voorbeeld van een cv opstellen:

 • Persoonlijke gegevens:
 • Profiel
 • Profielfoto
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Stages
 • Vaardigheden (skills)
 • Interesses en hobby;s
 • Referenties
 1. Persoonlijke gegevens:
  Persoonlijke gegevens op je cv zeggen iets over jou als individu. Voorbeelden zijn onder anderen je geboorte datum, geboorte plaats, woonplaats, telefoonnummer etc.
 2. Persoonlijk profiel:
  Vertel in een aantal zinnen wie je bent, dit wordt altijd gewaardeerd door de lezer. Zet een krachtig profiel neer, gericht op je vaardigheden en functie/vacature, maar maak het niet te lang. Zorg ook dat je in ik vorm schrijft om het zo persoonlijk mogelijk te houden.
 3. Profielfoto:
  Wil je een goede eerste indruk maken dan is een profielfoto op je cv een absolute must. Naast een goed inhoudelijk cv wil de lezer er graag ook een goed beeld bij hebben. Zorg in eerste instantie voor een rustige achtergrond en dat je foto niet is vervaagd. Er zijn meerdere programma’s (offline en online) om je profielfoto te snijden. Hier een online programma om snel en eenvoudig je afbeelding te croppen.
 4. Werkervaring:
  Noem een opsomming van relevantie werkervaring. Zorg bij een chronologisch cv dat  de meest recente baan bovenaan staat. Belangrijk om hier te melden zijn functie omschrijving, datum/periode, naam en locatie bedrijf.
 5. Opleidingen en cursussen:
  De opleidingen die je in het verleden hebt gevolgd. Plaats daarbij je studie richting, jaartal en naam van het opleidingsinstituut. Ook cursussen kun je hieronder vermelden.
 6. Stages:
  Stages kun je het beste wel vermelden, zeker wanneer je nog maar weinig werkervaring hebt. Je kunt dit plaatsen in de categorie “werkervaring”. Echter hebben we het in dit cv voorbeeld apart vermeld omdat het nog weleens vergeten wordt.
 7. Vaardigheden (competenties):
  Geef aan waar je goed in bent, doe desnoods eerst een competentietest om je vaardigheden beter in beeld te hebben. Je kunt hiermee ook een beter persoonlijk profiel schetsen. Vaardigheden zeggen immers ook iets over jou als persoon.
 8. Interesses en hobby’s:
  Vertel wat je interesses of hobby’s zijn. Deze kunnen ook vaardigheden met zich mee brengen die belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Ook krijgt de  werkgever zo een completer beeld van je.
 9. Referenties: 
  Het is geen must referenties op je cv te vermelden. Maar mocht je vorige werkgever bereidt zijn een positieve recentie over je te schrijven, dan natuurlijk doen.

Verschillende cv modellen

Er zijn verschillende type cv’s die ieder een eigen opbouw hebben. Een standaard cv is over het algemeen opgebouwd in chronologische volgorde. Waarbij bijvoorbeeld de meest recente werkervaring bovenaankomt. Een ander voorbeeld is het functioneel cv, dit wordt ook wel het vaardigheden cv of competentie cv genoemd. Hierbij richt je je meer op je vaardigheden en/of prestaties uit het verleden in de lijn van de functie op de vacature. Dit doe je omdat je bijvoorbeeld nog maar weinig werkervaring of een gat in je cv hebt. In deze blog leggen we je meer uit over hoe je een functioneel cv schrijft.

CV opmaak

Wanneer je de inhoud van je cv duidelijk hebt kun je je gaan richten op de opmaak van je cv. Hier is belangrijk voor de lezer dat het overzichterlijk is. Zorg voor een duidelijke structuur van je cv en gebruik aantrekkelijke maar goed leesbare lettertypes en denk verder na over de lettergrootte, marges, kleurgebruik en afbeeldingen. Een goed uiterlijk van je cv is tegenwoordig ook heel belangrijk. Je wilt er immers graag indruk mee maken, maar maak er geen kermis van. Laat je cv eerst door iemand anders nakijken op type- en spelfouten voordat je het verstuurd.

Voorbeeld van een cv template

Op zoek naar een voorbeeld cv? Wij maken cv templates in MS Word die eenvoudig te bewerken zijn. De templates zijn al door ons op chronologische volgorde gestructureerd en hoeven alleen nog maar ingevuld te worden. Bekijk hieronder een curriculum vitae in pdf formaat:

Voorbeelden van onze formats

Kies één van onze cv formats om daarmee op te vallen bij je nieuwe baas.