Hoe maak ik een cv? Dat is een veel gestelde vraag voor degenen die nog weinig hebben gesolliciteerd omdat ze nog maar net de arbeidsmarkt verkennen of na een langdurige baan besluiten om te switchen. Een cv maken hoeft niet erg moeilijk te zijn wanneer je het stap voor stap opstelt. Hier leggen we uit hoe jij je cv kunt opstellen.

CV maken in Microsoft Word

Om te beginnen heb je een goed tekstverwerkers programma nodig. Het meest gebruikte is het programma Microsoft Word. Voor de meeste mensen is het een bekend programma, je hebt het vast weleens gebruikt voor het maken van brieven, verslagen of facturen.  Op de website van Microsoft vind je meer informatie over de kosten van een office 365 pakket. Wanneer je  het pakket hebt besteld kun je het vervolgens downloaden naar je computer en een word document aanmaken in Microsoft Word.

CV opstellen en inhoud

Hoe kun je een cv opstellen? Een goed cv hoort een duidelijk beeld te geven over wie je bent en wat je hebt gedaan. Het is daarom van belang om een goede verdeling van je cv te maken. We maken de volgende verdeling:

  • Persoonlijke gegevens: Persoonlijke gegevens op je cv zeggen iets over jou als individu. Voorbeeld zijn onder andere je geboorte datum, geboorte plaats, woonplaats, linkedin profiel, telefoonnummer etc.
  • Persoonlijk profiel: In je persoonlijk profiel op je cv vertel in een aantal zinnen wie je bent en wat maakt dat jij geschikt bent voor een bepaalde functie.
  • Werkervaring: Een opsomming van relevantie werkervaring. Zorg dat de meest recente baan bovenaan staat. Belangrijk om te melden zijn functie omschrijving, datum/periode evenals naam- en locatie bedrijf.
  • Opleidingen: De opleidingen die je in het verleden hebt gevolgd. Plaats daarbij je studierichting, periode wanneer je de studie hebt gevolgd en naam van het opleidingsinstituut.
  • Vaardigheden: Geef aan waar je goed in bent, ook als het niet direct werkgerelateerd is. Dit kan echter toch belangrijk zijn voor je baan omdat het iets over jou als persoon zegt.
  • Interesses en hobby's: Vertel wat je interesses of hobby’s zijn. of zijn geweest, bijvoorbeeld piano spelen, voetbal, tennis etc. Zo krijgt een werkgever een completer beeld van je.
  • Referenties: Het is geen must dit te vermelden. Maar mocht je vorige werkgever bereidt zijn een positieve recentie over je te schrijven, dan kun je het natuurlijk toch gewoon vermelden.

De indeling van je curriculum vitae

Wanneer je duidelijk hebt wat je in je curriculum vitae wilt hebben staan kun je beginnen aan het overzichtelijk maken van je cv, kortom structuur aanbrengen. Het meest gebruikelijke is om een verdeling te maken van twee kolommen. Zorg dat het belangrijkste duidelijk uitgelicht wordt. Zet je persoonlijk profiel bovenaan zodat de lezer direct weet met wie hij/zij te maken heeft. Ook je naam en profielfoto zet je in het eerste blikveld (bovenaan dus). Meer weten over de verdeling? Lees hier meer over cv voorbeelden.

Te weinig ervaring met Microsof Word?

Om een indeling in je Word bestand te maken  is echter wel basiskennis van Word nodig. Mocht je dit niet hebben dan kun je op internet ook een voorbewerkte cv sjabloon  downloaden en deze vervolgens vullen met de informatie die je al eerder hebt verzameld. Je kunt hier op de website een gratis cv template proberen om te kijken of je een bestaande template kunt bewerken. Wil je echt opvallen met je cv? Download dan één van onze unieke cv templates waarmee je echt indruk maakt. Bij alle betaalde templates krijg je ook een uitgebreide handleiding meegestuurd. zo kan je toch zonder veel kennis je eigen cv maken. Ook vind je  veel antwoorden in onze veel gestelde vragen rubriek.

CV als PDF versturen

Het is gebruikelijk dat je een cv als pdf verstuurd. Dit omdat bestanden met .pdf normaal gesproken alleen bedoeld zijn om te lezen en niet te bewerken. Een pdf bestand lees je het best met een programma als  adobe reader. Met Word kun je het bestand lezen en bewerken, maar wanneer je eenmaal het bestand hebt verstuurd is het niet de bedoeling dat het nog bewerkt wordt. Je kunt een Word bestand opslaan als pdf door bij het opslaan van het bestand voor de pdf extensie te kiezen.

Voorbeeld Word bestand opslaan als pdf bestand

Voorbeeld indeling curriculum vitae
voorbeeld van een cv indeling

Voorbeeld van een cv indeling 2

Voorbeelden van onze formats

Kies één van onze cv formats om daarmee op te vallen bij je nieuwe baas.