Blog, CV maken, CV onderdelen

Zo vermeld jij je curcussen op je cv

cursus volgen door cursisten

Het vermelden van cursussen op je cv hangt af van de ruimte die je over hebt en of deze relevant zijn voor de functie op de vacature. Wanneer je nog nauwelijks of geen werkervaring hebt opgedaan wordt het vermelden van cursussen een prioriteit, je maakt dan het zogenaamde functioneel cv.

Welke cursussen meld ik op mijn cv?

Recente cursussen

Let op dat je de cursussen die je op je cv zet niet uit een ver verleden zijn.  Een cursus van bijvoorbeeld 20 jaar geleden kan bijvoorbeeld verouderd zijn en is dus niet meer relevant. Bepaalde vaardigheden die je hebt verkregen tijdens je werkervaring maar ook bij een cursus (uit ver verleden) kun je het beste vermelden onder het kopje werkervaring.

Relevante cursussen

Vermeld cursussen die relevant zijn voor de functie op de vacature. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een baan als verpleegkundige dan hoef je je cursus  marketing strategie niet te vermelden, het is dan simpelweg niet interessant voor de lezer. Een cursus vermeld je omdat de kennis en vaardigheden die je daarmee verkregen hebt iets toevoegen voor de functie waarnaar je solliciteert, logisch toch?

Hoe en waar vermeld je cursussen op je cv?

De indeling van mijn curriculum vitae

We schreven al eerder een blog over een cv opstellen. Begin je cv met je persoonlijke profiel, hierin vertel je in een stuk tekst iets over jezelf. Ook je persoonlijke gegevens zet je bovenin je cv. Wanneer je dit hebt gedaan kun je verder met je werkervaring en opleidingen in chronologische volgorde gevolgd door je vaardigheden. Dit  allemaal zijn de belangrijkste onderdelen op je cv.

Waar zet ik mijn cursussen op mijn cv?

Het is nu belangrijk om te bepalen wat je nog meer op je cv zet en ruimte op je cv te vinden waar je je cursussen plaatst. Hier enkele opties:

  • in de zijkant (sidebar) onder de vouw
  • onderaan je cv, bijvoorbeeld onder werkervaring of opleidingen
  • je kunt het nog bij werkervaring plaatsen wanneer je een interne cursus hebt gevolgd
  • een langdurige cursus kun je plaatsen onder het kopje opleidingen

Hoe vermeld ik deze cursussen?

Wat vertel ik over de cursus(sen) die ik heb gevolgd? Je kunt het op de volgende manier op je cv zetten:

  • 2017 – Microsoft Excel  (LOI) (Diploma/certificaat: Ja)
  • 2016 – 2019 Cursus assertiviteit, Certificaat: ja

En om je een nog duidelijker beeld te geven. Hierbij een aantal voorbeelden van  cursussen op een cv sjabloon.

Cursus vermelding voorbeeld 1

Presentatie cv template focus vervolg

Cursus vermelding voorbeeld 2

voorbeeld cursussen op cv

Tot slot: is de cursus relevant genoeg?

Vraag je dus af of de cursussen er ook echt toedoen en hoeveel aandacht je erop wilt vestigen. Niet relevant genoeg? Zet je cursus er dan niet op, het behoort niet bij de belangrijkste onderdelen op je curriculum vitae. Wil je je cursussen er toch op plaatsen? Bedenk goed waar je ze plaatst en of ze relevant genoeg zijn voor het vakgebied. De keuze is helemaal aan jou!

Download hier een modern cv template in Word

Professionele cv sjablonen

Download hier een modern cv template in Word

Professionele cv sjablonen

About Xander Remijnse

Als webbouwer ben ik sinds 2004 actief, maar inmiddels mag ik me ook een ervaren blogger, concept bedenker en trainer noemen. Ik hoop met mijn kennis anderen te stimuleren, motiveren en te inspireren. Naast al mijn online activiteiten ben ook een vader van een fantastische dochter.

Nog meer interessante artikelen ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *