Blog, CV maken, CV templates

10 cv blunders die je makkelijk kunt voorkomen

Vrouw schrijft een curriculum vitea

Een cv is je visitekaartje voor een vacature. Wil je een kans maken op een uitnodiging maak dan een perfect cv. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende fouten of gemiste kansen op je cv. Sommige fouten zijn makkelijk te voorkomen. Voor andere moet je even je best doen. Hoe dan ook zul je er profijt van hebben.

1. Geen foto, of een slechte foto van jezelf

Zorg voor een goede foto van jezelf op de eerste pagina van je cv.  Zorg dat je er goed en professioneel opstaat. Een goede portretfotograaf is eigenlijk een must. Met goede belichting en de juiste uitstraling maak je de beste kans op een goede eerste indruk.

2. Geen persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel vergt enige inspanning, maar voegt echt iets toe. In een persoonlijk profiel stel je jezelf in vier tot zes zinnen voor. Je zegt iets over wat jou kenmerkt, waar jouw kracht ligt en wat jouw doelen zijn. Je kunt hier mooi een paar van jouw competenties in verwerken.

3. Onprofessioneel e-mailadres

Koningbier@gmail.com of cutey-pie@gmail.com zijn geen e-mailadressen waar je met je werkgever mee wilt communiceren. Een nieuw e-mailadres met je voor en achternaam, eventueel met een betekenisvol jaar erbij, is zo gemaakt. Doen dus!

4. Verspringende opmaak

Maak van je cv een pdf-bestand voor je hem verstuurt per mail. Zo voorkom je dat jouw mooie cv template verschoven of onleesbaar aankomt. Bewaar het Word-document natuurlijk wel. Hierin kun je voor elke vacature je cv iets bijstellen.

5. Vreemde naamgeving van je cv

Geef je cv een duidelijke en betekenisvolle naam. Noem hem bijvoorbeeld ‘cv_voornaam_achternaam_functie.pdf’. Of zet er nog een jaartal achter. Zo laat je zien dat je ook op details let. Bovendien kunnen recruiters je cv zo makkelijk herkennen en terugvinden.

6. Taal- en spelfouten

Met een cv geef je een eerste indruk af. Taal- en spelfouten zijn hinderlijk en leiden af van de inhoud. Ze geven de indruk dat je slordig bent, of dat je de spelregels niet beheerst. Een goede cv is een cv zonder taalfouten. Gebruik dus een spellingchecker en laat je cv door een taalpurist nakijken voor je hem verstuurt.

7. Eén versie gebruiken voor alle functies

Iedere vacature is anders. Misschien gaat het over dezelfde functie, maar ligt de nadruk net even anders. Let daarom goed op welke competenties in de vacature worden genoemd en pas je cv daarop aan. Zeg er iets over in persoonlijk profiel. Of licht ze toe aan de hand van een baan die je hebt gehad.

8. Een te saaie of juist een te bonte cv

Een cv moet geen saaie opsomming zijn van ellenlange chronologische feitjes van zaken die er al lang niet meer toe doen. Evenmin is een cv een ondoordringbaar doolhof van creatieve ingevingen. Wees kort en krachtig. Zorg voor een heldere vormgeving en laat onbelangrijke dingen weg.

9. Te persoonlijk

Een cv is een professioneel document. Als je om persoonlijke redenen een baan verloor of een tijd niet hebt gewerkt, dan is dit niet de plek om dit toe te lichten. Leg in je cv de nadruk op wat je hebt gedaan en wat je kunt. Niet op wat verkeerd is gegaan of wat je (nog) niet kunt.

10. Bluffen of liegen op je cv

Uit je cv mag best blijken dat je ambitieus bent, maar blijf je ook afvragen of het past bij de functie waarnaar je solliciteert. De ambitie ‘over vijf jaar heb ik jouw baan’ is wellicht toch iets te veel van het goede. Liegen een no-go area op je cv. Dat zal je carrière uiteindelijk meer schaden dan goed doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *